Vroeg of laat is het moment daar: uw oude laptop is aan vervanging toe. Misschien heeft u al een nieuwe gekocht, misschien is uw huidige laptop gewoon te traag geworden. Maar wat nu met uw oude laptop? Gaat u die gewoon weggooien? Niet zo snel! Het is niet enkel slecht voor het milieu om elektronica zomaar weg te gooien. Uw oude laptop kan ook nog waardevolle informatie bevatten die u liever niet zomaar op straat gooit. In deze blogpost leggen we u uit hoe u uw oude laptop veilig wegdoet, door de harde schijf te vernietigen en de laptop zelf netjes in te leveren.

Stap 1: Back-up belangrijke bestanden

Voordat u uw oude laptop volledig wist, is het belangrijk om een back-up te maken van de bestanden die u nog nodig heeft. Mogelijk zijn er bestanden die u liever niet verliest, zoals vakantiefoto’s of belangrijke documenten. Maak dus een back-up en sla die op een externe harde schijf, een USB-stick of in de cloud op. Veel clouddiensten zijn gratis te gebruiken tot een bepaalde opslaglimiet.

Stap 2: Harde schijf vernietigen

Het vernietigen van de harde schijf is de belangrijkste stap bij het weggooien van een laptop. Op deze harde schijf staan namelijk al uw bestanden, programma’s en andere informatie. Het spreekt voor zich dat u wilt voorkomen dat deze informatie in verkeerde handen terechtkomt. U kunt ervoor kiezen om zelf de harde schijf te vernietigen, maar het is beter om dit aan een professional over te laten. Het is belangrijk dat dit op een milieuvriendelijke manier gebeurt. U kunt terecht bij verschillende bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het veilig vernietigen van harde schijven.

Stap 3: Laptop inleveren

Nu de harde schijf vernietigd is, kunt u uw oude laptop inleveren. Bij sommige elektronicawinkels kunt u uw oude laptop inleveren en krijgt u soms zelfs korting op uw nieuwe aankoop. Bij de gemeente kunt u terecht met uw oude laptop, maar ook bij de kringloop of het recycling bedrijf. Bij deze bedrijven weet u zeker dat uw oude laptop op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Vaak kunt u ook nog een vergoeding krijgen voor uw oude laptop, afhankelijk van het model en de staat van de laptop.

Stap 4: Gebruik een data-wisser

Als u niet zeker weet hoe u de harde schijf veilig kunt vernietigen, kunt u ook een zogenaamde data-wisser gebruiken. Dit is software dat speciaal is ontwikkeld om alle gegevens op uw harde schijf veilig en definitief te wissen. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat al uw bestanden, foto’s en gegevens definitief van de harde schijf worden verwijderd.

Stap 5: Verwijder uw persoonlijke informatie

Vergeet niet om alle persoonlijke informatie van uw oude laptop te verwijderen. Hiermee bedoelen we niet enkel uw bestanden, maar ook uw browsergeschiedenis, wachtwoorden en cookies. Als u dit niet doet, kan dit nog steeds potentieel risico’s met zich meebrengen.

Het weggooien van een oude laptop is niet iets dat u zomaar snel moet doen, u moet ervoor zorgen dat uw privacy beschermd wordt en het milieu zo min mogelijk wordt belast. Het vernietigen van de harde schijf en het inleveren van de laptop op een milieuvriendelijke manier zorgt ervoor dat uw oude laptop niet meer in verkeerde handen kan vallen en juist op een goede manier kan worden gerecycled. Neem dus de tijd om uw oude laptop op de juiste manier af te danken. Zo draagt u niet enkel bij aan een betere wereld, maar beschermt u ook uw persoonlijke gegevens.